понедельник, 21 марта 2011 г.

Гора Бохит

Гора Бохи(у)т (Богит). Материал из свободной энциклопедии.

Вид на Богит та хребет
Боги́т (Боху́т) — 1) гора у Медоборах; 2) давньо-слов'янське язичницьке городище-святилище 9-13 століть.

Гора Богит находиться на Товтровому кряжі в Медоборах (координати 49°18′ пн. ш. 26°16′ сх. д. (G)) недалеко від Гусятина, висота 417 метрів.

Наразі гора входить до державного заповідника "Медобори".


Капище на г. Богит
 Жвава розбудова Збручанського культового центру розпочалася приблизно у 9 столітті на території з цілющими джерелами, де зберігалися ще стародавніші культові пам'ятки: городища-сховища Трипільської культури (с. Крутилів), Висоцької (урочище Замчище), земляні вали Скіфської (урочища Богит та Звенигород) та інших культур. У підніжжя городища-святилища на горі Богит знаходився курганний могильник, а навколо – кілька ранньослов’янських селищ. Є припущення, що Збручанські святилища взяли на себе функції головного центру язичництва Русі замість ліквідованих Володимиром столичних храмів. Такий релігійно-культурний центр міг нормально функціонувати за умови, що життя громади буде обслуговуватися професійними волхвами та жерцями.



Камінь-дольмен на горі Богит
Згідно із даними розкопок, на самому Богиті у святині Святовита релігійне життя занепало приблизно у 13 столітті. Але ряд фактів, встановлених при розкопках інших святинь Медоборів (Гора Рожаниця, узгір'я Баба, Триніг, Старий Кут, Баба, Високий Камінь) дають змогу датувати останні язичницькі богослужіння в Медоборах ще навіть у 17 столітті, що цілком імовірно, враховуючи віддаленість храму Святовита та й цілого комплексу інших галицько-подільських капищ від основних центрів християнізації тодішніх слов'янських земель.




Более полную информацию можно  найти здесь:
http://uk.wikipedia.org/wiki/Богит
http://www.svit.in.ua/sva/mi8.htm

Комментариев нет:

Отправить комментарий